Turbin

Inn, ut & publiser!

Kunde

NRK

Prosjektets varighet

2017 - 2018

 

Turbin er et lite verktøy som er laget for å gjøre én oppgave skikkelig bra:

Å klippe ut videosnutter av noe som akkurat har skjedd live, og få det ut til publikum på nrk.no på kortest mulig tid.

I praksis betyr dette blant annet å klippe ut og publisere videosnutter som…

  • Mål eller sjanser fra fotballkamper. Blir gjerne brukt av Sporten i forbindelse med mesterskap som VM eller EM i fotball.

  • Utvalgte høydepunkter fra slalåm, innspurt i langrenn eller lignende korte sportshendelser.

  • Høydepunkter fra kultur-events eller andre ting som sendes direkte. F.eks. sanger fra Melodi Grand Prix, Stjernekamp, P3 Gull, VG-lista, etc.

Mine roller og ansvar

 

Jeg hadde ansvaret for hele designprosessen, fra innsiktsarbeid og brukerundersøkelser til ferdige implementerbare designskisser. I tillegg til samarbeid med og oppfølging av utviklerteam, prioritering av oppgaver og funksjonalitet, samt brukertesting og oppfølging av brukerne etter at verktøyet var tatt i bruk.

Hvordan fungerer egentlig Turbin?

“Det må være enkelt! Sett innpunkt i videoen, sett utpunkt, trykk publiser, ferdig.”

Dette ble ettertrykkelig presisert av flere brukere og er derfor essensen av funksjonaliteten i Turbin. Turbin er bygget på samme teknologi som gjorde Foss-prosjektet mulig, og er på en måte å anse som Foss sin “lillesøster”. Verktøyet er også tett koblet til Potion-økosystemet, og alt som lages av videoklipp i Turbin dukker også opp som fullverdige videoklipp der.

Turbin består av …

  • Tidslinje som viser bufferet til en videoencoder.
    (Videoencoder er en maskin som gjør om høykvalitetsvideo til video som kan vises på internett. Bufferet er et tidsvindu med all video som denne maskinen midlertidig har i minnet. Bufferets lengde kan være alt fra 30 min til 24 timer bakover i tid, avhengig av konfigurasjonen til videoencoderen.) 

  • Videospiller som viser det brukeren velger å se på gjennom å hoppe eller å spole i videobufferet. Så lenge videoen finnes i bufferet, kan man klippe ut denne og nesten umiddebart publisere den til publikum på internett.

  • Mini-videospiller som hele tiden viser det som sendes direkte akkurat nå, slik at brukeren ikke skal gå glipp av noe interessant som oppstår.

  • Metadataskjema som inneholder kun det absolutte minimum av felter som kreves for å publisere et videoklipp til publikum.

  • Liste med nyeste videoklipp laget med Turbin. Denne kan vise innlogget bruker sine siste klipp eller alle de nyeste klippene som er laget i brukerens geografiske område.

Hvorfor ble Turbin laget?

 

At Turbin-prosjektet i det hele tatt ble igangsatt, skyldes egentlig en “happy accident” under en brukertest.

NRK hadde allerede en lisens på et verktøy som løste lignende oppgaver, utviklet og levert av en tredjepart. Et par år tidligere hadde vi gjort en kartlegging for å se på bruken av dette og utrede eventuelle muligheter for å erstatte det med noe egenutviklet. Dette verktøyet ble lite brukt, blant annet grunnet bugs som ikke ble fikset, manglende support og oppfølging fra leverandør, og det manglet essensiell funksjonalitet. Vi fikk skissert noen konsepter for hvordan et slikt verktøy kunne fungere, men den underliggende teknologien var ikke moden nok på dette tidspunktet, og behovene vi hadde avdekket i organisasjonen var heller ikke prekære nok. Miljøene vi snakket med den gang hadde dessuten funnet alternative løsninger som var relativt raske og som var mer stabile enn det eksisterende verktøyet, og dermed ble prosjektet skrinlagt.

Senere, under testing av Foss, “planla” en av brukerne en video-strøm av en nyhetssending, etter at sendingen var over og publiserte den til publikum. Det fungerte jo fint, siden sendingen fremdeles var tilgjengelig i videobufferet til Foss. Dette gjorde at vi innså at selvsagt kunne man bruke Foss-teknologien til å “planlegge noe i nær fortid”, og umiddelbart publisere dette i sin helhet til publikum. Og med dette lille eureka-øyeblikk ble prosjektet gjenopplivet kort tid etter.

Og hvem er brukerne?

 

Turbin brukes på tvers av miljøer i hele organisasjonen, og brukerne er gjerne journalister, multimedieproducere eller andre som jobber med sendinger som går direkte og trenger å publisere innhold på nett (ofte nrk.no). Det blir blant annet hyppig brukt av Sporten, spesielt under store mesterskap som VM i fotball eller OL, men også av Underholdningsavdelingen i forbindelse med live hendelser som Melodi Grand Prix og lignende.

La oss ta en titt på hvordan det ser ut…

I galleriet under kan du få et innblikk i hvordan verktøyet tar seg ut i det fri. Dette er ikke skisser, men screenshots fra implementasjonen slik den så ut vinteren 2022.

Designprosessen

Innsikt, brukerundersøkelser og brukermedvirkning

 

Brukergrensesnittet i Foss var aldri designet for å “klippe ut” video, så vi satte i gang en ny kartlegging av ønsker og behov umiddelbart. Vi startet med brukergruppene som allerede var involvert i Foss-prosjektet, siden disse tross alt jobbet med direktesendinger. I tillegg gikk vi gjennom hvilke personer og miljø som tidligere hadde brukt det eksisterende verktøyet. Disse brukerne ble igjen intervjuet om use caser, behov og ønsker. På denne måten fikk vi verifisert at det fremdeles var behov for et slikt verktøy i organisasjonen, samt avdekket ytterligere behov og ønsker, slik at vi kunne lage et konsept med et feature-sett som svarte på disse behovene.

Krav

  • Det må være enkelt og raskt.

  • Det bør brukes konvensjoner og interaksjonsprinsipper fra videoverktøy brukerne allerede kjenner til.

  • Man må kunne knytte et minimum av metadata til videoklippene, på kortest mulig tid.

  • Man bør kunne se video man klipper i, live-video og metadataskjema samtidig, slik at man ikke går glipp av noe interessant som skjer, mens man klargjør forrige klipp.

  • Avspilling, utklipping og publisering bør helst kunne gjøres kun ved hjelp av tastatursnarveier.

  • Man bør kunne zoome i tidslinjen, slik at det blir enklere å finklippe når man trenger 10 sekunder fra et tre timer langt buffer.

  • Videoklipp må kunne arkiveres.

  • Videoklipp må kunne lastes ned.

Oppsummering

 

Turbin har vært i kontinuerlig bruk fra 2018, og brukes fremdeles i dag. Verktøyet har vært nesten uberørt siden lansering, noe som i og for seg ikke er ideelt. Noe av grunnen til dette er harde og nødvendige prioriteringer av fokus andre steder hos det ansvarlige teamet, men ikke minst at verktøyet fremdeles løser oppgavene det er laget for på en god måte.

Forrige
Forrige

Tidslinjer - NRK