Potion

Arkiv- og produksjonssystem for video

Kunde

NRK

Prosjektets varighet

2014 - 2022

 

Potion betyr “trylledrikk” og er navnet på samlingen av verktøy som er brukergrensesnittet for NRKs produksjonssystem for video. I tillegg gir de tilgang til over 100 år med videoarkivmateriale. Verktøyet fikk dette navnet fordi det magisk skulle trylle vekk kompleksitet for brukerne, og la dem gjøre avanserte handlinger på en enkel måte.

Det hele startet i 2014, som et overbygg over gammel IT-infrastruktur. Tidligere måtte brukerne forholde seg til en rekke ulike systemer, selv for enkle oppgaver, og disse systemene snakket sammen i varierende grad. Ofte i mindre grad. Gjennom årenes løp har den underliggende IT-infrastrukturen blitt byttet ut, og underveis har brukerne kunne forholde seg kun til Potion, som et verktøy de vant til å bruke, med et grensesnitt de kjenner.

Verktøyene er egenutviklet av NRK, og er både brukergrensesnitt- og integrasjonslag for en rekke andre systemer: Fra planleggingssystem til transkoding av video, fra nyhetsdatasystem til søk, fra metadatahåndtering til styring av arbeidsflyter og mye, mye mer.

Potion gjør det mulig å...

  • Søke og finne fram i NRKs enorme videoarkiv, som strekker seg fra tidlig 1900-tall til i dag. Per 2022 inneholder dette godt over 2.5 millioner videoklipp.

  • Laste inn video til produksjonssystemene gjennom flere frittstående desktop-applikasjoner.

  • Importere og eksportere video ved hjelp av plugins og integrasjoner i Adobe Premiere Pro og Quantel, som er redigeringsverktøy for video i NRK.

  • Utføre handlinger på videoklipp, som f.eks. kopiering mellom områder, publisering til nett eller konvertering til andre formater.

  • Se fremdrift på tidkrevende og komplekse oppgaver som f.eks. konvertering, innlasting og import av video.

  • Publisere video på nett, sosiale medier, NRK TV og lineær TV.

  • Organisere videoklipp i lister.

Mine roller og ansvar

 

Siden starten hadde jeg hovedansvaret for design og brukeropplevelse i prosjektet. Fra research, brukerinnsikt og kartlegging av arbeidsflyter, til konsepter, interaksjon og frem til ferdig implementasjon og testing.

I perioder jobbet jeg sammen med andre designere og fungerte som design lead, andre ganger har jeg vært eneste designer. I tillegg har det å være brukernes representant i møtet mellom teknologi og forretning vært en viktig del av mitt ansvarsområde. Blant annet gjennom valg av retning og prioritering oppgaver, både på kortere og lengre sikt.

Hvorfor ble Potion laget?

 

NRKs forrige MAM-system (Media Asset Management), eller kjernesystem for videoproduksjon, ble satt i produksjon i 2007 og var på mange måter revolusjonerende mtp. digital produksjon- og lagring av video. Dette systemet, internt kjent som “Programbank”, fikk en noe uventet og brå dødsdom da produsenten besluttet å legge ned hele produktlinjen omkring 2013. Dette gjorde at vi raskt måtte ut i markedet for å finne en erstatning, samtidig som det gamle systemet måtte holdes flytende parallelt. I denne perioden ble første versjon av Potion bygget for å være brukergrensesnittet til både det gamle og det nye kjernesystemet. Slik kunne man gjøre overgangen gradvis, og med minst mulig friksjon for brukerne. Potion kombinert med de mange underliggende produksjonssystemene blir i dag kalt “Banken”.

 

Mål

Det overordnede målet var på papiret å bytte ut et system med et annet. I praksis endte vi opp med å bytte ut ett massivt system, som løste alt mellom himmel og jord, med et økosystem av applikasjoner og integrasjoner som løser mer avgrensede og spissede oppgaver.

Visjoner

  • NRK skal eie brukeropplevelsen i det nye systemet.

  • NRK skal eie metadata i det nye systemet

  • NRK skal eie integrasjonene i det nye systemet

  • Videoproduksjon skal gå tilnærmet som normalt under overgangen fra gammelt til nytt system

  • Kjernesystem skal være innkjøpt, men ansvarsområdet er begrenset til kontroll på tekniske data, filer og filarbeidsflyter. Dette systemet skal ha gode APIer å integrere med.

Hvem er de som bruker disse vektøyene?

 

Brukerne av Potion kan i prinsippet være hvem som helst av NRK sine omlag 3300 ansatte, og i løpet av en vanlig arbeidsdag er mellom 800-1000 unike brukere innom.

Likevel er det noen hovedgrupper av brukere som peker seg ut:

  • Journalister som jobber med video, lyd eller innhold for internett

  • Produsenter

  • Videoredigerere

  • Fotografer (video)

  • Arkivarer

  • Researchere

  • Script

  • Teknisk støtte

Men hvordan ser Potion ut i praksis?

I galleriet under kan du få et lite innblikk i deler av hovedfunksjonaliteten i Potion. Dette er ikke skisser, men screenshots fra implementasjonen slik den var i bruk pr. 2022.

Designprosess

Siden prosjektet er såpass stort og strekker seg over mange år, er det ikke hensiktsmessig å tegne et komplett bilde av hele designprosessen. I stedet vil jeg fortelle litt om overordnet filosofi og prosess. For mer detaljert innsikt i hvordan jeg har kjørt designprosesser, kan du ta en titt på noen av de andre prosjektene jeg har vært involvert i eller ta kontakt for en presentasjon!

Innsikt, brukerundersøkelser og brukermedvirkning

 

For NRK har det vært viktig at brukerbehov styrer teknologivalg, og ikke omvendt. For å få til dette har grundig brukerresearch og innsiktsarbeid vært essensielt. Dette har vært en av de primære faktorene som har gjort Potion til en suksesshistorie i NRK.

Hovedfaser innen brukermedvirkning som formet prosjektet

  • 2014 - Oppstartsworkshop over flere dager med representanter fra både produksjons- og teknologimiljøene.

  • 2015 - Sju heldagsworkshops basert på tema- og med deltagere fra de ulike miljøene i NRK sin produksjonsflyt.

  • Kontinuerlig siden oppstart - Besøke, involvere og følge opp produksjonsmiljøene for å forstå behovene deres.

Metoder

 

Gjennom et så omfattende prosjektløp har vi vært gjennom et bredt spekter av kvalitative metoder og en del kvantitative metoder innen UX- og tjenestedesign.

Workshops
Med alt fra små grupper med spesialinteresser, til større seanser over flere dager, der hele fagmiljø var representert.

Brukerintervjuer, observasjoner og contextual inquiry
Når man har direkte tilgang til brukergruppen er det en utrolig luksus å kunne besøke brukerne i deres “naturlige habitat”, for å lære og forstå:

  • Man får mengder av kvalitativ informasjon

  • Se hvordan brukerne jobber, og spørre hvorfor de gjør som de gjør

  • Hva er det som skjer før og etter våre systemer er involvert?

Brukertester
Av alt fra papir-, InVision- og Figma-prototyper, til proof of concept og fullstendige implementerte løsninger har blitt testet. Enkelte ganger har vi kjørt klassiske “etter-boken-brukertester” med kamera, manus og eksterne observatører. Andre ganger har vi gjort lavterskel geriljatesting, alt etter som hva som var mest hensiktsmessig for hva vi ville teste og hvem som skulle utføre testene.

“Spydspisser” / Fokusgrupper
Vi har sett at folk fra produksjons- og innholdsmiljøene er gode allierte. De kan fange opp problemer tidlig og melde fra tilbake til prosjektet, de kan hjelpe kolleger på deres premisser og drive opplæring.

Design Sprint
Vi har kjørt et par modifiserte designsprinter, som har vært nyttig i seg selv. Vi har sett at det er utfordrende å få de nødvendige interessentene til å sette av 3-5 dager samtidig til en designsprint i en organisasjon som NRK. Det som skal være en lavterskelmetode, kan fort bli både kostbart og høyterskel å få gjennomført.

Arbeidsflytkartlegging / kartlegging av brukerreiser
Dette har vært viktige verktøy for å få oversikt over hva som skjer før, under og etter våre touch points, og er essensielt for å formidle rutiner og arbeidsflyter i organisasjonen til både beslutningstagere og utviklerteam.

Spørreundersøkelser
Her har vi vært innom lavterskelløsninger som avstemminger på Workplace, men også målrettede spørreundersøkelser.

“Dette ser jo ut som Potion, da er vi ikke redde!”

— Mellomleder, ved lansering av nytt verktøy

Designfilosofi

 

Siden starten har målet vært å designe verktøy for 90% av brukermassen, og ikke gi etter for fristelsen for å gi veldig spesialisert funksjonalitet til små grupper. Ved lansering av det tidligere systemet hadde “alle” fått sin egen knapp i grensesnittet, og brukerne måtte gå på kurs i flere dager, enkelte i uker. Nå holdes 2-4 timers kurs.

Vær konsekvent!
Dette gjelder både utseende, oppførsel, interaksjon og språk.

Konsistent bruk av interaksjonsprinsipper
Følg konvensjoner fra andre verktøy og tjenester som brukerne allerede kjenner. Lån og stjel!

Designsystem
Siden 2015 har designsystemet Origo vært ryggmargen for både det visuelle uttrykket og for hvordan komponenter skal oppføre seg. Det har vært en trygghet og en forsikring for et konsistent grafisk uttrykk siden det ble tatt i bruk, selv med flere designere involvert. Dette designsystemet ble originalt laget for verktøyene som var en del av det nå avsluttede Origo-prosjektet, som Potion også var en del av. Designsystemet er nå felles for alle interne egenutviklede applikasjoner i NRK. Det er nå på versjon 2, og er pt. vedlikeholdt av et eget team.

Bruk et forståelig språk!

  • Unngå eller minimer teknisk- og domenespråk i brukergrensesnittene.

  • Vær konsekvent i språkbruk og begreper.

  • Menneskeliggjør gjerne språket: “Ooops. Her skjedde det noe galt.

  • Ikke la begreper fra datamodell eller kode flyte ut i brukergrensesnittet uten nøye overveiing.

  • Ikke endre på godt etablerte begreper eller funksjoner uten god grunn.

Neste
Neste

Foss - NRK